Thursday, December 2, 2010

DIGI Live K-POP Party 2011


Assalammualaikum..

Pejam celik pejam celik dah sampai bulan terakhir dalam tahun 2010..this is my december, this is my time of the year. Sebagai pembuka tirai untuk event K-Pop tahun 2011, Digi dan jugak Universal Music Malaysia telah mengambil inisiatif dengan menganjurkan Live K-pop party 2011 dengan membawa 3 artis terkenal dari Korea iaitu kumpulan Beast, 4Minute dan jugak G.NA yang merupakan artis-artis dari Cube Entertainment, di mana live showcase tersebut akan diadakan pada 13 Januari 2011 di Stadium Negara.

Ini merupakan kunjungan kali kedua bagi kumpulan Beast yang dah pernah membuat showcase kat Malaysia masa bulan jun yang lepas. Sesape yang pergi mesti tau betapa agak kecoh jugak la mase showcase tu, n untuk yang Xberpeluang pergi masa tu, inilah masenya untuk korang tengok performance dari dorang plus dengan 4Minute dan jugak G.NA :). Bagi pelanggan Digi, korang boleh pergi ke launching k-pop party yang akan diadakan pada 5 disember iaitu hari ahad ni di One Utama pukul 12tghri untuk cuba mendapatkan meet&greet passes yang membolehkan korang jumpe dengan artis-artis di atas secara in-person. Kalau tak dpt pas percuma, apa lagi belilah tiket-tiket yang dibahagikan kpd 3 kategori iaitu Platinum-RM350, Gold-RM200 dan Silver-RM120.
Maklumat lanjut boleh tgk di:

Wassalam

Tuesday, November 30, 2010

Salah ke berimaginasi?

Assalammualaikum..

Hari ni rasa terpanggil untuk menulis tentang imaginasi selepas selalu diperlekehkan oleh sorang hamba Allah ni. Mungkin salah aku jugak sebab membangkitkan soal imaginasi di khalayak ramai. Rasanya dah banyak kali aku tegaskan yang
Imaginasi aku taklah sampai tahap Mat Jenin ataupun watak Nina dalam drama Cik Ah Cik Nin tu. Lebih jelas lagi, aku masih sedar dan masih berdiri di bumi yang nyata.
Tapi entahlah kenapa manusia yang satu ni asyik mempersendakan aku pasal isu ni, sampai kadang2 aku serius pun dia masih nak menganjing aku. Usia dia yang lebih tua dari aku mungkin tak menjanjikan kematangan. Yelah kata orang usia tu kadang-kala tak menunjukkan kematangan seseorang tu. Mungkin jugak dia tak tau yang imaginasi ni ada jugak kepentingannya yang membolehkan seseorang tu jadi lebih kreatif dan xberfikiran sempit. Lagipun setahu aku, aku xprnh pulak menyusahkan orang jauh sekali menyusahkan dia. Untuk hamba Allah tu, aku nak ucapkan, teruskanlah dengan perangai yang suka sangat memperlekehkan orang tu!

Wassalam

Monday, November 29, 2010

Saya dah Grad^^


Assalammualaikum..

28hb November 2010 telah mencatat satu lagi sejarah bermakna dalam hidup, iaitu dengan rasminya telah bergelar graduan diploma komunikasi & pengajian media UiTM. Gembira sampai tak mampu nak senyum dah. Menggigil masa nak naik pentas untuk ambik skrol. Penat lelah selama 3 tahun akhirnya berbaloi, walaupun hanya mendapat 1 bintang je. Dan walaupun aku xbanyak bergambar, tapi dah rasa puas hati dapat jumpa dengan kenalan2 yang dikenali waktu diploma, "It started with UiTM Melaka". Macam2 ekspresi muka dapat aku lihat semalam. Aku, macam biasalah, suhu sejuk menyelubungi seluruh badan. Nasib baik tak salam Pro-canselor, kalau tak mesti dia dapat rase suhu tangan aku yang sejuk, mcm baru lps pegang salji. Itupun dia dah kerutkan muka sikit bila tgk muka aku yg kurang senyuman. Almaklumlah, nervousness is normal haha^^. Di kesempatan ini, aku nak ucapkan terima kasih pada semua yang membantu aku sepanjang 3 tahun lalu, terutamanya mak, abang dan rakan-rakan yang sentiasa memberi semangat utk aku meneruskan pengajian hingga berjaya menjadi graduan sekarang ni.
Aku harap aku mampu menghabiskan degree sepertimana aku mampu menamatkan diploma dengan jayanya..Amin






Oh ya, alkisahnya, sebelum bergerak ke Shah Alam untuk menyertai majlis konvokesyen UiTM yang ke-73 untuk sidang yang ke-6 ni, tumit kasut aku tercabut, yang membuatkan kasut tu lebih bersejarah lagi, ia sbnrnya dibeli masa tahun 2007, masa aku nak masuk belajar kat UiTM Melaka tercinta.. ish2x mak aku dah membebel sebab aku tak nak beli kasut baru, hmm memang padanlah dengan muka aku. Nak dijadikan cerita lagi, aku dah lah memang xsuka pakai kasut tumit tinggi ni, sebab kasut camtu akan membataskan pergerakan aku yang suka speed kalau berjalan.

Wassalam

Saturday, November 20, 2010

Oh cuti semester~ Saranghae



Assalammualaikum..

Selepas berhempas-pulas bagai nak gila sepanjang semester 3 di peringkat degree ni, akhirnya tibalah cuti semester yang dinanti. Walaupun cuti, serius cakap, kepala aku masih memikirkan hasil daripada kerja-kerja yang dah aku buat sepanjang sem. Sangat RISAU!..teringat sebelum nak mula sambung di peringkat degree ni dulu, senior-senior siap bagi amaran yang life degree sangat tak sama dgn life diploma kat Melaka tu. Aku ingat dorang auta je, tapi rupa-rupanya sangatlah benar belaka, sampai aku rasa tak tahan sangat-sangat dan kepala rasa nak pecah. Mana taknya, tgh2 org lain fokus study utk final exam, kitorang plak masih perlu siapkan assignment yang menjelmakan diri secara tiba-tiba. Dah tu, blaja kat sini perlu sentiasa on-call mcm doktor plak..kena ready bila-bila masa je klau lec suh dtg jmpe dorang. Kalau ditadah air mata yang keluar dari mata aku ni, mau penuh sebaldi aku rase. Sampai skang, kecut perut tu masih ada. Harap-harap result aku ok dan moga2 lulus semua subjekla hendak-Nya. Amin.

Back to cuti sem, alkisahnya aku patut dah pegi sambung blaja bawak kete dah ni..tapi kena tangguh sekejap utk bagi laluan pada hari konvokesyen 28hb ni dulu. Well yes azab diploma dah lepas n skrg tiba saat untuk amik skrol dengan happynya..Happy convo day Friends!
Hmm cuti sem biasenya aku habiskan masa dengan melayari internet sambil mencari drama2 dan lagu2 hot baru dari Korea, memang itu je lah aktiviti wajib aku setiap kali cuti sem. Yelah bila dah masuk study balik, payah nak buat semua ni..ini je lah masenya aku nak buat benda yang aku suka. Nasib baik mak jenis yang sporting, sebab dia pun kadang2 join sekaki aku tgk drama Korea. Cte2 favourite dia biasanya morning drama kat KBSworld^^..Oh ya, skang aku tgh lyn We Got Married-Khuntoria couple ngan cte Secret Garden, best sangat-sangat dan aku sangat suka style rambut Ha Ji Won dalam drama tu, cool. Orait, penat plak jari menaip. stop sampai sini dulu la. Aku akan update lagi bila aku rase nak update..

Wassalam

Saturday, November 6, 2010

Happy 5th Anniversary Super Junior



Assalammualaikum
6 November 2010, genaplah lima tahun penubuhan kumpulan Super Junior yang mempunyai 13 orang ahli. Walaupun kini hanya 10 orang sahaja yang masih meneruskan aktiviti sebab baki tiga orang ahli lagi mempunyai alasan yang tersendiri, bagi kami E.L.F(Everlasting Friends), SJ akan tetap selamanya dianggotai oleh 13 orang tersebut. Untuk Hangeng, Kibum dan Kangin, we are waiting for you to be back! Tak ketinggalan, Zhoumi dan Henry yang juga merupakan sebahagian SJ big family-15 peoples.

SJ merupakan permulaan kepada minat aku untuk mendengar muzik K-pop ni. SJ hwaiting, Saranghae :)
Lets cover this world with pearl sapphire blue sea^^ Not an end but an and..

Wassalam

Thursday, November 4, 2010

K-Pop di Malaysia..





















Assalammualaikum..
Selepas Super Junior, Ukiss, Beast, Brian Joo, ZE:A dan JYJ, sekarang giliran Jay Park dan Wonder Girls pulak untuk aksi konsert dan fan meeting kat sini. K-pop semakin mendapat tempat di Malaysia.

Kalau dulu kita hanya mampu tgk dorang dlm tv je, skrg makin byk peluang untuk tgk dorang secara live. Wonder Girls sebenarnya dh dtg sini jugak masa MTV World Stage kat Sunway Lagoon beberapa bulan lepas, tapi kali ni dorang datang lagi untuk konsert pertama di Malaysia, memang sesuatu yg dinantikan oleh semua Wonderfuls. Jay Park pulak datang untuk 1st Fan Meeting kat sini untuk jumpe dgn Malaysia Jay Walkers, dan dgr khabarnya tiket paling mahal yg berharga RM600 dah sold out.

Bagi yang berminat, Fan Meeting Jay Park akan diadakan di PICC Putrajaya 4 Disember ni manakala Konsert Wonder Girls pulak di Arena of Stars Genting Highlands pada 11 Disember nanti..KPOP JJANG :)

Wassalam

p/s: Tggu announcement pasal new organiser utk Super Junior SS3 in Malaysia yg sepatutnya diadakan 26hb Mac 2011

Sunday, October 10, 2010

Kuala Lumpur 2010 Showdown of Champions A Night Of Tennis Aces


Assalammualaikum..

Alkisahnya, malam hari jumaat yang lepas, 8 Oktober 2010 aku dan beberapa orang rakan pergi menonton perlawanan tenis kat Stadium Malawati Shah Alam lepas dapat jemputan melalui pejabat kolej Melati. Acara ni wajib dan surat pengecualian kuliah turut disediakan. Sebenarnya aku langsung tak faham peraturan permainan tenis , tapi saja nak tengok nama-nama besar dalam sukan tenis macam Anna Kournikova, Martina Hingis, Pat Cash, Ivan Lendl, Boris Becker ngan Goran Ivanisevic beraksi depan mata. Selebihnya nak tengok persembahan dari artis antarabangsa, Jay Sean.

Acara ni start lebih kurang pukul enam ptg, masa kami sampai first game dah mula. Dengar cerita acara ni disiarkan secara langsung di 61 buah negara dan melibatkan enam orang pemain tenis. Apa yang membuatkan perlawanan tenis ni tak bosan ialah sebab pemain-pemain tu buat lawak masa game berlangsung, terutamanya Pat Cash ngan Goran Ivanisevic tu. Lebih menggamatkan stadium bila dorang lempar bola tenis yang siap ada signature ke arah penonton. Keadaan tambah gamat bila tiba perlawanan terakhir iaitu mix double match di mana Anna Kournikova berpasangan dengan Goran Ivanisevic manakala Martina Hingis pulak dengan Pat Cash.

Acara penutup diakhiri dengan persembahan daripada Jay Sean yang menyanyikan lebih kurang enam buah lagu, termasuk lagi hits dia "Down". Agak sakit telinga jugaklah bila ada sorang peminat fanatik ni menjerit-jerit kat sebelah aku. Lebih kurang pukul 12 malam, acara pun tamat dan kami
balik UiTM naik bas yang disediakan. Ini merupakan satu lagi pengalaman baru bagi aku bila dapat tengok satu acara tenis yang boleh kata besar jugaklah di depan mata sendiri. Satu je yang dikesalkan, makanan yang dijanjikan sampai ke sudah tak dapat, cuma nasi yang hampir basi je yang ada selepas acara tamat!

Wassalam

Gambar Ihsan : Siti Maisarah Ahmad & Karmilla Natasha

Saturday, October 9, 2010

Insya-ALLAH

Insya Allah-Maher Zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray

OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way


Assalammualaikum..
P/S: Lirik di atas merupakan sebuah lagu dendangan Maher Zain, yang sebenarnya bukan baru di negaranya, tapi baru popular di negara kita Malaysia. Aku sangat tertarik membaca kisah hidup Maher Zain, yang sebelum ini merupakan seorang kaki kelab malam, dan dia sendiri mengaku
yang dia sangat jahil dan lalai dengan keseronokan duniawi yang tak seberapa ni. Alhamdulillah dengan kuasa Allah yang maha besar, dia diberi petunjuk dan akhirnya berubah sehingga mampu menghasilkan lagu-lagu yang hebat, seperti lagu Insya-Allah ni.

Sesungguhnya, manusia memang tak akan mampu menikmati syurga tanpa keihklasan di hatinya. Betapa besarnya kuasa Allah hingga mampu membalikkan hati manusia itu.

Wassalam

Friday, October 8, 2010

Usah salahkan orang lain jika gagal

SETIAP orang pasti mengalami pengalaman me
nghadapi kegagalan. Tidak kiralah gagal dalam peperiksaan, gagal dalam bercinta atau gagal dalam pertandingan. Selalunya apabila gagal, kita pasti akan mencari pelbagai alasan.

Jika gagal dalam peperiksaan, kita mungkin mengatakan guru tidak pandai mengajar, cikgu tidak mahir subjek berkenaan, sekolah tidak bagus, ayah ibu tidak ambil peduli, peralatan belajar kurang dan pelbagai alasan lagi. Jarang kita mengatakan pada diri, 'memang aku malas belajar', atau 'memang aku tidak berusaha dari awal lagi', atau 'aku malas berusaha'. Memang sudah menjadi sifat semula jadi manusia, gemar mencari dan memberi alasan dalam setiap perkara. Kelemahan sendiri jarang pula dilihat, apatah lagi hendak mengakui punca kegagalan kerana kelemahan diri sendiri. Namun, mencari alasan tidak akan menyelesaikan masalah. Malah, memberi alasan bererti kita berusaha melindungi sebab sebenar sesuatu masalah itu.

Kita lebih selamat dengan menyalahkan pihak lain tetapi sebenarnya itu tidak membantu untuk memperbaiki diri sendiri.


Jangan pula menjadi seperti bangau dalam lagu 'Bangau Oh Bangau', meletakkan kesalahan pada si ikan yang tidak timbul apabila dirinya kurus, begitu juga si ikan yang meletakkan kesalahan pada pihak lain pula dan begitulah seterusnya, seolah-olah masing-masing tidak pernah buat salah, yang tahu hanya menyalahkan orang lain. Jelas, apabila seseorang itu sedar dirinya bermasalah atau masalah itu berpunca daripada kelemahan dirinya sendiri, dia akan berusaha keras untuk memperbaiki kelemahannya. Jika dia masih berbangga dengan keupayaannya mencari alasan, masalah tidak akan selesai. Allah juga ada mengingatkan hambanya bahawa sesuatu perkara itu tidak akan berubah sekiranya manusia itu sendiri tidak mahu berusaha mengubah dirinya. (Maksud surah Ar-Ra'd ayat 11). Berusahalah mengatasi kelemahan diri dengan cara positif. Jangan salahkan orang lain sebelum mencari kelemahan sendiri.


Orang lain mungkin bersalah tapi itu bukan alasan untuk kita terus gagal. Jika kita terjatuh di jalanan kerana tersepak batu, wajarkah kita menyalahkan batu kerana ada di situ, cuba renungkan mengapa orang lain yang melalui jalan itu tidak jatuh? Mengapa hanya kita? Mungkin kerana kita kurang berhati-hati atau terlebih cuai. Jadi, sewajarnya kita tidak mencari alasan untuk gagal atau mencari alasan apabila sudah gagal kerana setiap usaha keras dan keyakinan yang mantap terhadap diri sendiri akan membuahkan hasil setimpal. Masih belum terlambat untuk kita bermuhasabah diri atas setiap masalah dihadapi, mencari kelemahan dan kekurangan kita, agar dapat mencari titik permulaan untuk mengorak langkah ke arah kehidupan positif dan cemerlang.

PETIKAN DARI TAZKIRAH USTAZ ZAWAWI YUSOH:
Assalammualaikum..

P/S: Bagi pendapat aku, tazkirah di atas ni memang bagus untuk sedarkan diri sendiri mengenai kelemahan yang sebenarnya ada dalam diri kita, supaya tak terus menyalahkan orang lain. Ingatlah satu jari kita menuding ke arah orang lain sedangkan sebenarnya kita tak sedar yang masih ada lagi baki 9 jari yang menuding ke arah diri kita sendiri.

Ada juga manusia yang biasanya merasakan yang dia memang betul dan tahu 100% dalam semua perkara. Kadang-kadang tu memang dah terang lagi bersuluh yang dia salah, tapi masih je cuba nak menegakkan benang yang basah. Semoga tazkirah di atas boleh memberi kita sedikit panduan untuk terus mengharungi dunia yang dipenuhi dengan manusia yang pelbagai ragam.

Wassalam.

Thursday, October 7, 2010

Minggu akhir semester

Assalammualaikum..
Sedar tak sedar, sekarang dah pun menghampiri minggu terakhir untuk semester ini yang memang sangat pendek. Masa ni jugaklah masih banyak assignment yang perlu dibuat, lebih-lebih lagi untuk subjek Animation, yang memerlukan aku melukis, dan membuat design.

Melukis dan mengira, sesuatu yang aku tak pernah suka sejak dari sekolah dulu. Aku memang langsung tak ada bakat dalam melukis ni, jadi memang anti sangat dengan subjek pendidikan seni dan matematik. Lebih-lebih lagi cikgu matematik aku masa darjah 6 dulu pernah cakap yang lukisan dengan matematik tu ada kaitan sikit. Jadi memang wajar la aku tak suka dua-dua subjek tu.

Lebih menambah masalah, laptop aku pulak memang tak boleh terima software yang ada kena mengena dengan design ni sejak daripada zaman part 3 Diploma lagi, masa tu start dengan percubaan aku untuk install software Photoshop. Yang berjaya diinstall cuma versi photoshop 7.0 yang agak out of date berbanding dengan CS3.

Setakat ni, satu-satunya subjek yang dah complete 100% ialah subjek penulisan skrip. Subjek Penyiaran Radio pulak hampir selesai, tinggal satu skrip je lagi yang belum dirakam sepenuhnya. Makanya, terpaksa la masuk konti yang sejuk tu lagi sekali. Tapi sejuk-sejuk pun, dapat masuk konti tu merupakan satu lagi pengalaman yang berharga untuk aku. Subjek lain pulak masih ada perkara-perkara yang tersisa untuk diselesaikan sebelum cuti semester bermula. Harap-harap semuanya dapat diselesaikan dengan baik. INSYA-ALLAH

Wassalam

Sunday, October 3, 2010

MEDIA: ANTARA PERSEPSI DAN REALITI


Media merangkumi semua jenis medium yang digunakan untuk menyampaikan sesuatu perkara, seperti berita semasa dan sebagainya. Terdapat 2 jenis media iaitu media elektronik dan juga media cetak. Medium seperti televisyen dan radio merupakan antara contoh media elektronik manakala surat khabar, majalah dan risalah merupakan antara contoh media cetak. Tetapi sebenarnya, sejauh manakah kebenaran berita yang disampaikan melalui media.
Mungkin ada berita yang benar dan mungkin juga ada yang ditokok tambah untuk menyedapkan cerita., seperti hanya menulis persepsi mereka mengenai sesuatu perkara itu tanpa mengambil peduli tentang realiti yang tersirat di sebaliknya.
Sebagai contoh, kita mungkin boleh melihat betapa masyarakat di negara-negara barat yang memandang serong kepada orang-orang yang beragama Islam. Mereka beranggapan bahawa Islam adalah pencetus kepada keganasan yang berlaku di seluruh dunia, terutamanya selepas tragedi serangan ke atas Pusat Dagangan Dunia di Amerika Syarikat pada 11 september 2001. Islam terus dikecam selepas tragedi tersebut.
Dari sini dapat dilihat bahawa betapa teruknya persepsi media barat sehingga masyarakat mereka membenci dan memandang hina kepada orang-orang Islam, sedangkan realitinya, bukan semua orang yang beragama Islam itu ganas. Hal ini dapatlah diibaratkan seperti kerana nila setitik habis rosak susu sebelanga.
Selain itu, persepsi media barat terhadap masyarakat Islam juga telah menyebabkan orang-orang Islam menjadi mangsa diskriminasi di kebanyakan negara, terutamanya di negara-negara barat. Mereka sukar untuk diterima bekerja, terutamanya bagi yang memakai tudung. Selain itu orang-orang Islam juga menerima sekatan dan melalui proses pemeriksaan yang ketat di lapangan terbang, terutamanya di Amerika Syarikat, kerana mereka selalunya akan dianggap sebagai pengganas.
Dalam hal yang sensitif seperti perkara yang berkaitan dengan isu keagamaan dan perkauman seperti ini, media sebenarnya dapat membantu untuk memperbetulkan kembali persepsi yang salah, terutamanya media di Malaysia. Malaysia merupakan salah sebuah negara yang majoriti daripada penduduknya adalah orang-orang Islam dan sebagai anggota Pertubuhan Persidangan Islam(OIC), laporan media mengenai apa sebenarnya Islam mungkin dapat membersihkan kembali nama Islam itu sendiri terutamanya pada pandangan masyarakat dunia.
Persepsi-persepsi buruk terhadap Islam haruslah dihentikan segera agar masyarakat dan komuniti Islam di seluruh dunia tidak lagi hidup dalam diskriminasi. Dapatlah dilihat bahawa media memberi impak dan kesan yang sangat besar dalam kehidupan masyarakat di seluruh dunia. Selain itu juga, adalah betapa pentingnya bagi media untuk melaporkan sesuatu perkara itu selepas mempunyai bukti dan sumber yang kukuh agar ianya berlandaskan realiti berbanding dari hanya sebuah persepsi yang seterusnya memporak-perandakan masyarakat.

Wednesday, September 29, 2010

Angan-angan Dengan Gurindam



Bangkitlah bangkit!
Mengapa tidur lama sangat?
Di mana dapat mencari negeri yang sekaya negeri
Kita!
Bangkitlah bangkit!
Timah dimasak sudahlah hangat
Mengapa dibiarkan bangsa lain mengambil bijih kita?
Bangkitlah bangkit!
Tidakkah ingin menjadi kayang dengan bangat?
Mengapa dibiarkan bangsa lain bertanam getah
Di tanah kita?
Bijih dan getah!bijih dan getah!inilah jalan kekayaan yang tentu
Hasil negeri kita yang besar dapat disitu
Bijih dan getah!bijih dan getah!
Dari sebab itu bangkitlah bangkit!
Janganlah asyik dengan berjoget
Lihatlah kekayaan loke yew chow kit!
Hartanya beribu bermillion ringgit
Segeralah tuan janganlah lengah
Segera berbudi kepada tanah
Kerana tanah baik budinya
Lambat laun usaha dan penat dibalaskannya

-OMAR MUSTAFFA-

Assalammualaikum

Dah lama tak baca sajak ni. Sajak ni bertajuk Angan-angan dengan Gurindam hasil karya Omar Mustaffa, dipetik daripada buku sastera "Bacalah Dalam Bahasamu" masa tingkatan empat dan lima dulu.

Sajak ni ada maksud yang sangat mendalam dan sesuai sangat dengan mood aku yang semakin malas, lebih-lebih lagi sebab sekarang ni semester dah nak tamat. Malas nak pergi kelas, malas nak buat assignment..pendek kata serba-serbinya malas, tambah lagi dengan persekitaran tempat ni yang tak berapa menyeronokkan. Jadi tujuan aku pos sajak ni kat sini adalah untuk memberi sedikit kesedaran kepada diri sendiri yang terlampau leka dan hanyut dengan perkara-perkara yang tak berfaedah. Bangkitlah-bangkit!

Wassalam

Monday, September 27, 2010

mStar Online : Kerjasama Antara UiTM Dan Universiti Ohio Imbau Kenangan Bersama Tun Abdul Razak


mStar Online : Kerjasama Antara UiTM Dan Universiti Ohio Imbau Kenangan Bersama Tun Abdul Razak

Assalammualaikum..
Bagi aku, jasa bekas Perdana Menteri kita yang kedua iaitu Tun Abdul Razak memang sangat besar. Beliau telah menyatupadukan kaum di Malaysia ni. Jadi sebagai salah seorang pelajar UiTM, usaha untuk mengenang jasa beliau yang akan diadakan pada 30 September ini amatlah membanggakan.

Wassalam

Saturday, September 25, 2010

Pengalaman Berharga

Assalammualaikum..

Kelas animation semalam telah memberi satu pengalaman berharga bila kami harus membuat pembentangan drama bersiri 13 episod rekaan sendiri di hadapan wakil Filmscape Production dan PTS Publication. Siapa yang tak kenal dengan Filmscape Production, lebih-lebih lagi bila drama terbitan mereka jadi satu fenomena kat Malaysia ni. Tak lain tak bukan drama Nur Kasih yang memang mantap tu.

Peluang membuat pembentangan di hadapan mereka memang satu pengalaman yang amat berguna bagi kami sebagai langkah persediaan untuk bekerja di dalam industri nanti.

Wassalam

Friday, September 24, 2010

Website Opening Promotion ~ Lucky Draw! | Korea Tourism Organization

Website Opening Promotion ~ Lucky Draw! | Korea Tourism Organization

Assalammualaikum
Adakah anda orang yang bertuah itu?..Jom daftar kat website Korea Tourism Organization, mana la tau boleh menang cabutan bertuah ni. Hadiah memang lumayan, lebih-lebih lagi bagi peminat negara Kimchi ni macam aku. Hadiah utama merupakan tiket penerbangan ke Korea. Jadi kalau nak, boleh la daftar sekarang sampai 30 Oktober ni:)

Wassalam

myMetro | Mentua berdarah dibelasah menantu

myMetro | Mentua berdarah dibelasah menantu

Assalammualaikum..
Lepas baca berita melalui Harian Metro Online melalui link kat atas ni, aku rasa entah ke mana perginya sifat sebenar manusia. Semakin moden, semakin menjadi-jadi perangai manusia yang seolah-olah bertukar menjadi ganas dan langsung tidak berperikemanusiaan. Yang pasti Kiamat sememangnya semakin menghampiri dan bukan semakin jauh. Bila? hanya ALLAH sahaja yang tahu. Insaflah manusia-manusia sekalian dan jangan terpengaruh dengan bisikan syaitan yang direjam!

Wassalam

Tuesday, July 27, 2010

Saranghaeyo Korea Club (SKC)


Assalammualaikum..perhatian utk peminat2 dan pencinta Korean Wave(Hallyu)
Jom ramai-ramai pergi Korea Plaza. Maklumat seperti di bawah:

Saranghaeyo Korea Club Members’ Day
Date : 7 Aug 2010, Saturday
Time : 10:00am-04:00pm
Venue : Korea Plaza, GF Menara Hapseng, Jl. P. Ramlee, KL.


Activities :
- Korean Food Trial Session : Tteokbokgi (Spicy Rice Cake), Kimbap
- Korean Traditional Folk Game Competition
l Jegi-Chagi (male) : Jegi-chagi (제기차기) is kind of a game of hacky sack. jegi-chagi (제기차기) uses a shuttlecock. The tip of the shuttlecock is covered with a coin. A piece of cloth covers the coin. This allows the shuttlecock to have a light base and a heavy top. The goal is to keep the shuttlecock in the air, using just your legs. If you use your arms or let it fall to the ground, then you’ve lost the game
l Tuho(Female) : Tuho (투호) is a game where you throw arrows into a vase. The person who has the most arrows in the vase is the winner. The vases may have several holes. The main hole is in the middle. The goal is to try to get the most arrows in the main hole. The other holes don’t count


l Prize(Each competition)
Winner : RM300
First runner up : RM200
Second runner up : RM100
- OX Quiz : several questions about Korea, SKC and KTO.

Bagi yang dah jadi member, anda akan dapat 5 points kalau join event ni..dan orang-orang yang baru nak mendaftar pun dialu-alukan^^..Wassalam

Restoran Kedai Kopi & Touring Kampus Shah Alam


Assalammualaikum^^..hari ni pergi breakfast dekat Kedai Kopi berhampiran MBSA dengan ex-roommates masa kat kampus Lendu, Melaka dulu. Kak Selu & Abby.
Seronok dapat borak-borak sambil makan nasi lemak, lebih-lebih lagi dengan Kak Selu yg dah 2 tahun tak jumpa.

Lepas tu dia bawak kitorang buat kampus tour, hmm banyak jugak sbnrnya tempat dan cerita menarik + seram yg kitorang dgr dari Kak Selu, selaku senior yang pernah belajar kat sini..lebih2 lg alkisah Bukit Tonggek (-_-') memang saspen habis. Jeng Jeng Jeng..Oh! btw, kat sini pun ada tempat utk tengok rusa~
Wassalam.

Saturday, July 24, 2010

Ahnyong :D

Assalammualaikum..ini adalah pos pertama utk blog ini :)
hmm diam tak diam sekarang dah nak masuk 4 minggu aku melangkah ke alam degree, dan assignment pun dah menimbun, lebih2 lagi utk subjek penulisan skrip..kadang-kadang rasa mcm seronok blaja kat sini..kadang-kadang mcm tak, mungkin sebab kampus Shah Alam ni terlampau besar dan paling menyampah sekali, banyak sgt tangga ala-ala Batu Caves. Apa-apapun aku akan cuba sedaya-upaya utk tahan semua benda ni..Hwaiting~^^ Wassalam

My Klef Treble Music Cafe



Super Junior-In My Dream